Gedragsregels

  • Grof taalgebruik, ruzie maken, vernielingen aanrichten, pesten van spelers ed. horen niet thuis op het voetbalveld en op de route van en naar het voetbalveld en zullen nooit worden getolereerd. Er zal door de leiding onmiddellijk op gepaste wijze worden ingegrepen. Eventueel volgt verwijdering van de voetbalclub.
  • Beslissingen van de leiding worden geaccepteerd en opgevolgd. Dit geldt bij wedstrijden maar ook bij de trainingen.
  • Na afloop van de wedstrijd/training wordt het materiaal opgeruimd en de kleedkamer schoongemaakt (evt via een corvee-rooster).
  • Na afloop van de wedstrijd geven de de spelers en de leiders de tegenstander een hand en bedanken hen voor de wedstrijd. Zowel bij winst als bij verlies. De aanvoerder geeft de scheidsrechter en de grensrechters ook een hand.
  • We benaderen elkaar altijd op een positieve manier (binnen een teamsport is dat zeer belangrijk: ‘goed gedaan’ werkt honderd keer beter dan ‘slecht gedaan’). Iedereen is open en eerlijk tegenover anderen.

De gedragsregels gelden voor alle betrokkenen: spelers, begeleiders, trainers, ouders, toeschouwers, etc.

In geval van ongewenst gedrag

  • In geval van ongewenst gedrag (gedrag dat duidelijk niet in overeenstemming is met de gedragsregel) wordt een speler hier door de leiding direct op aangesproken.
  • Wanneer een speler na hier enkele malen door de leiding op te zijn aangesproken zijn (ongewenste) gedrag niet verbetert, volgt een gesprek tussen speler, ouders en leiding. In dit gesprek worden duidelijke afspraken gemaakt, onder meer over te nemen disciplinaire maatregelen wanneer het gedrag niet verbetert. Tevens wordt e.e.a. schriftelijk vastgelegd in het dossier dat in beheer is bij de voorzitter van de Fairplaycommissie.
  • Indien bovengenoemd gesprek niet tot het gewenste resultaat leidt, worden in overleg tussen leiding en jeugdbestuur disciplinaire maatregelen in de vorm van schorsing genomen.
  • In het geval van onacceptabel gedrag, zoals vernielingen, zeer grof taalgebruik of vechten kan de leiding besluiten direct disciplinaire maatregelen te treffen. Dit geschiedt altijd in overleg met het jeugdbestuur en met informatie aan de ouders.

Gedragsregels versus omgangsregels

Omgangsregels kunnen gezien worden als algemene uitgangspunten voor gedrag. In de sport is de relatie tussen de trainer en de sporter erg belangrijk. Daarom heeft de georganiseerde sport gedragsregels vastgesteld. Deze gedragsregels zijn gericht op trainers/ coaches/ begeleiders/ kaderleden/sporters en maken deel uit van het Tuchtreglement van de sportbond. De gedragsregels geven aan waar de grenzen liggen in het contact tussen begeleider en sporter.

Deze gedragsregels zijn opgesteld voor begeleiders in de sport aangezien uit cijfers blijkt dat plegers veelal begeleiders zijn en slachtoffers veelal sporter. Echter de gedragsregels gelden uiteraard ook voor de sporters zelf. Ook zij dienen de gedragsregels te respecteren en na te leven.

Door het bekendmaken van deze regels laten wij als vv Nieuw-Roden zien dat onze sportvereniging werk maakt van het tegengaan van seksuele intimidatie/grensoverschrijdend gedrag en dat kan preventief werken. Daarbij is het belangrijk dat iedereen die betrokken is bij onze sportvereniging op de hoogte is van deze gedragsregels. Deze regels zijn door het bestuur gedeeld met onze leden en begeleiders (en andere vrijwilligers) en hen is gevraagd deze te onderschrijven.

De gedragsregels vormen – aangevuld met de omgangsregels – een richtlijn voor de omgang tussen sporters en begeleiders.

Gedragsregels

Deze gedragsregels zijn anders dan omgangsregels afdwingbaar. Als een of meerdere gedragsregels overtreden wordt dan kan een tuchtprocedure met tuchtrechtelijke sancties volgen vanuit de sportbond.

Hieronder vind je een overzicht van de ‘Gedragsregels begeleiders in de sport’ zoals vastgesteld binnen de georganiseerde sport:

  • De begeleider moet zorgen voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de sporter zich veilig kan voelen.
  • De begeleider onthoudt zich ervan de sporter te bejegenen op een wijze die de sporter in zijn waardigheid aantast, én verder in het privéleven van de sporter door te dringen dan nodig is in het kader van de sportbeoefening.
  • De begeleider onthoudt zich van elke vorm van (machts)misbruik of seksuele Intimidatie tegenover de sporter.
    Seksuele handelingen en seksuele relaties tussen de begeleider en de jeugdige sporter tot achttien jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik.
  • De begeleider mag de sporter niet op een zodanige wijze aanraken dat de sporter en/of de begeleider deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard zal ervaren, zoals doorgaans het geval zal zijn bij het doelbewust (doen) aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten.
  • De begeleider onthoudt zich van (verbale) seksueel getinte intimiteiten via welk communicatiemiddel dan ook.
  • De begeleider zal tijdens training(stages), wedstrijden en reizen gereserveerd en met respect omgaan met de sporter en met de ruimte waarin de sporter zich bevindt, zoals de kleedkamer of de hotelkamer.
  • De begeleider heeft de plicht – voor zover in zijn vermogen ligt – de sporter te beschermen tegen schade en (machts)misbruik als gevolg van Seksuele Intimidatie. Daar waar bekend of geregeld is wie de belangen van de (jeugdige) sporter behartigt, is de begeleider verplicht met deze personen of instanties samen te werken, opdat zij hun werk goed kunnen uitoefenen.
  • De begeleider zal de sporter geen (im)materiële vergoedingen geven met de kennelijke bedoeling tegenprestaties te vragen. Ook de begeleider aanvaardt geen financiële beloning of geschenken van de sporter die in onevenredige verhouding tot de gebruikelijke dan wel afgesproken honorering staan.
  • De begeleider zal er actief op toezien dat deze regels worden nageleefd door iedereen die bij de sporter is betrokken. Indien de begeleider gedrag signaleert dat niet in overeenstemming is met deze gedragsregels zal hij de daartoe noodzakelijke actie(s) ondernemen.
  • In die gevallen waarin de gedragsregels niet (direct) voorzien, ligt het binnen de verantwoordelijkheid van de begeleider in de geest hiervan te handelen.

Vv Nieuw Roden heeft een vertrouwenspersoon, Hans Schulten. Hans is er als vertrouwenspersoon voor een ieder die betrokken is bij vv Nieuw-Roden en die een melding of klacht heeft omtrent ongewenst gedrag, zoals hierboven beschreven.

Meer informatie over bovenstaande gedragsregels zijn tevens terug te vinden bij het Centrum veilige sport Nederland.

Tool centrum veilige sport